Imieniny:
Szukaj w serwisieWyszukiwanie zaawansowane

Narodowości

2009.04.22 g. 07:47

Grecka uczta

Bałkański kocioł

W najbliższą sobotę, 25 kwietnia, Tawerna Tabaka zamieni się w prawdziwą grecką wyspę.

Tego dnia odbędzie się kolejna impreza z cyklu „Bałkański kocioł”, poświęcona tradycji kraju Sokratesa.


W najbliższą sobotę, w menu restauracji będą królowały wyłącznie greckie rarytasy, m. in.: Dolmadakia - liście winogron faszerowane ryżem, świeżą miętą i warzywami, w sosie jogurtowym; Horiatiki - tradycyjna grecka sałatka wiejska z pomidorów, ogórków, oliwek, fety, cebuli, papryki i oliwy z oliwek; Fakes – zupa z soczewicy, skropionej dojrzałą cytryną; Melitzanosalata – mus z bakłażana z serem Feta, czy Fava – krem z grochu i oliwy.

 

Jako dania głównego, goście Tawerny Tabaka będą mogli spróbować: Avgolemono – greckiego rosołu z cytryną, Melitzana paputsaki – bakłażana faszerowanego mięsem mielonym, i Eksohiko – jagnięciny pieczonej z warzywami.

 

Dla amatorów owoców morza, szef kuchni przygotował m.in.: Garides Sharas – szaszłyk z krewetek z grilla, oraz Mydia saganaki - małże z patelni w pomidorach i serze feta.

 

Na deser, wszyscy goście zostaną poczęstowani tradycyjnym przysmakiem greckim – migdałami w lukrze.

 

Atrakcją wieczoru będą występy taneczne i muzyczne greckich artystów.  
 
 

Tawerna Tabaka

 

  • Szkolna 2
    00-006 Warszawa
    +48 22 828 10 60

 



Opublikowal: Michał Pawlik
-
Serwis oprogramował Jacek JabłczyńskiCopyright(c) 2002 - 2014 Fundacja Promocji m. st. Warszawy